Monday, January 31, 2022

Karjase pirukas

Või siis iiri pirukas, Sheperd Pie või Shepard Pie. Küllap neid nimesid on sellel roal veelgi, aga ega's me tähte ja/või nime näri, pigem vajutaks hambad ikka toidu sisse, onju.

Põhimõte on sel roal üüratult lihtne - alumiseks kihiks lihane hautis, ülemine kiht juustune kartulipuder ja ongi kõik. Kas ja kui keeruliseks sa oma elu nüüd edasi elada oskad, on juba maitse küsimus. 

Ühed ütlevad, et peab ilmtingimata olema lambahakklihast see põhjake, teised jälle et ikka loomalihast. Et ilmtingimata peavad sinna hautise sisse käima herned ja/või mais. Kolmandad, et juustuks peab olema ilmtingimata iiri cheddar, muidu ei tasuvat ettevõtmistki. Õigete ürtide ja pertside üle käivaid vaielusi ei hakka üles lugemagi.

Mina ütlen et minge kukele. Põhjaks võib rahulikult ära kasutada eilse pastakaste ja soovi korral üldse lihast loobuda, laotades alumiseks kihiks üldse vürtsikama taimse raguu. Peamine et see aluskiht ei oleks liiga vedel, et ta küpsemise järel kannataks ühe liigutusega taldrikule tõsta. Sama kehtib pealmiseks koorikuks oleva kartulipudru kohta, seda hoiab koos kartul ise ja juust aitab kaasa, muna lisamisel ma vajadust ei näe, ehkki sedagi tehakse.

Ka see, et alumine kiht tingimata tomaine peab olema, pole 100% vajadus - lihtsalt kahevärvilisena on lõpptulemus efektsem. Ja maitseainetega ei soovita koonerdada, me ei taha ju tuima kõhutäidet, vaid maitseelamust. Vürtsikas-mahlane põhi võiks nt kas adžikat vm tšillituletist sisaldada ja et kartulikate aromaatsem tuleks, võiks siia nt muskaatpähklit riivida. 

Ainuke detail, mis on tõepoolest oluline, on ettevaatlikkus pealmise kihi laotamisel - me ju ei taha neid kahte kihti üksteise sisse pressida. Lusikaga törtshaaval katmine ja siis kahvliga vaikne silumine on minu meelest parim meetod - siis saab ka kena väikese mustrikese ja dekoratiivsemad küpsemisjäljed.

Küpsemise aeg sõltub nüüd väga ahju eripäradest ja temperatuurirežiimist / vormi suurusest, aga kirvega võttes 40 min. Täpsemalt kuni peallispinnale tekib kena kuldpruun kihike. Lõppkokkuvõttes on ju tegu valmis, küpsetamist otse mittevajavate komponentidega, juust peab ainult saama kenasti kartuli vahel ära sulada ja pealispind kena kooriku - antud ülesandeks on ülevalt tulev kuumus parim (ehkki saab ka harilikus alumise leegiga gaasiahjus tehtud, siis oleks lihtsalt hea mingi massiivsem objekt panna gaasiahju põhja, et otsest alt tulevat kuumust veidi hajutada.

No comments:

Post a Comment